Monday, 10 January 2011

Amazing Race Kami

Dalam banyak-banyak game, aku suka Amazing Race.
Nak menang pun, jangan sampai langgar syariat peraturan.


Waktu Jums pun kami ada buat amazing race. Tempat dah besar, salji pun agak tebal, cuaca jugak sejuk, memang mencabar jugak untuk tengok kumpulan mana yang cepat buat dan dapat markah banyak. Dengarnya ada 11 checkpoint. Dalam keadaan terkejar-kejar pun, kumpulan kami sempat buat lapan jer.


Dalam banyak-banyak checkpoint, ada dua checkpoint yang aku tak sangka ajk nak buat.

1. Bait al Muslim
Nama pun dah mantap. Kitorang ingat mesti checkpoint ni paling best. Mesti la nak cepat ke checkpoint ni. Rupa-rupanya ada akhi Wan Ibrahim dengan zaujahnya. Ingatkan nak bagi tips / perancangan masa depan, rupanya main sudoku jer. At least, ada la jugak faedahnya pada aku. Entah la, bila balik Jums aku rasa aku dah semakin minat dengan sudoku ni. Sebelum ni rasa macam game ni sampah jer, tak kembang minda sebab sikit-sikit tengok nombor 1 - 9. Tanya encik google apa faedah sudoku, ni jawapan dia.

  • Critical thinking. Logic is the key to solving the puzzle. As you make it a habit, your ability to think critically improves.
  • Patience. You get such a nice feeling as you complete the puzzle. However, patience is needed to outsmart the tricky challenge. Also, temperament is one thing that develops in you as you get to more advanced levels.
  • Focus. Focus is important to get every number into its right box. Studies show that short attention span is improved as you make Sudoku part of your everyday habit.
  • Creativity. Since you want to finish the challenge the fastest way possible, you then think of ways on how to do it. That’s where your creative juices kick in. The more you think of ways to solve Sudoku, the more you develop your right brain.
2. Ustaz
Tengah kejar-kejar masa tu, boleh pulak ada check point Ustaz. Semua orang kena duduk, check bacaan al Fatihah masing-masing dengan Ustaz Lah. Lepas tu pulak dapat assignment hafazan, surah al Hasyr, 59:18-21. Akhirnya mode laju bertukar. Jadi mode duduk baik-baik, hafal Quran. Bagus gak, tak de la aku jumpa orang yang terkejar-kejar menghafal Quran, ataupun laju-laju baca al Fatihah untuk menang Amazing Race.


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ. وَلا تَكُونُوا كَالَّذِينَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنْسَاهُمْ أَنْفُسَهُمْ أُولَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ. لا يَسْتَوِي أَصْحَابُ النَّارِ وَأَصْحَابُ الْجَنَّةِ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمُ الْفَائِزُونَ. لَوْ أَنْزَلْنَا هَذَا الْقُرْآنَ عَلَى جَبَلٍ لَرَأَيْتَهُ خَاشِعًا مُتَصَدِّعًا مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَتِلْكَ الأمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

Ingat lagi tak ayat-ayat yang kita dah hafal tu. Harapnya, dapatlah maintain hafazan lagi. Alang-alang dah hafal sebab requirement amazing race, baik ulang-ulang lagi hafalan ayat tu sampai sekarang. Dapat ingat terus. Ikhlas paling penting.

Say Insha Allah!
Make intention brother!

Popular Posts