Tuesday, 24 May 2011

Study, Exam dan Twitter

Study.
Walaupun nerd bunyinya, ia tetap jihad :)

Alhamdulillah, dua paper dah tamat. Tinggal satu lagi Khamis ni. Chemical Process. First year akan tamat beberapa hari je lagi, insya-Allah. Doanya, agar dapat selesaikan first year ini dengan cemerlang tanpa masalah. Tak sabar nak berkhidmat bakti untuk keluarga dan negara tercinta pula.

On the way Exam Math, 24 Mei
Musim exam kali ni, dapat habit baru untuk hilangkan penat. Terasa nak aktif bertwitter. Kotak twitter pun dah diletakkan dalam blog ni. Selain kacau-kacau kawan, ni antara produk yang berjaya dihasilkan; kultwit. Kuliah di Twitter. Ikhwah kita di Indonesia, macam-macam tajuk dorang dah kultwit. Terdetik idea nak mulakan kultwit ni ketika solat Subh hari Jumaat. Habis solat subuh, muncullah produk sulung ini. Topik pertama: Surah as Sajdah.

1. Sempena #jumaat mubarakah ni, nak cuba buat #kultwit yg pertama.
2. #kultwit mrupakan singkatan bg "kuliah di twitter". Menarik n cabarannya adalah pd pgunaan ayat yg ringkas n padat.
3. Tiba2 dapat idea untuk mulakan #kultwit tntg surah as #sajdah.
4. Minggu pertama ni, kita kenal dulu dgn kelebihan surah #sajdah ni. Insya-Allah
5. Dalam HR Muslim, ada disebut, surah #sajdah ni yang dibaca oleh Rasulullah ketika solat subuh hari Jumaat.
6. Ia dibaca bersama dgn surah al Insan. Hal ata ala al Insan... Memang ini yg biasa kita jumpa di masjid / surau #sajdah
7. Dalam hadis lain, Rasulullah diberitakan xakan tidur kecuali apabila membaca surah as #sajdah dan al mulk.
8. Kedua2 waktu ni sgt menarik. Menjadi pembuka hari ketika subuh dan penutup mlm sebelum tidur. #sajdah
9. Pasti ada hikmah di sebaliknya. Agar ia menjadi pegangan hidup kita selepas bangun hingga sebelum tidur. #sajdah
10. Lebih2 lagi, surah #sajdah ini turunnya di Mekah. Ayat2 Makkiah kan ciri2nya mbentuk akidah jati diri muslim.
11. Kata kawan saya, kurangnya penghayatan pada ayat2 Makkiah boleh menyebabkan lemahnya iman dlm diri seseorg. #sajdah
12. Jadi, bacalah #sajdah, moga terpelihara iman kita pada hari ini.
13. Buat penutup, moga kita dapat beristiqamah dgn surah #sajdah ini.
14. Surah pendek 3 mukasurat. Dan pasti, pahalanya pasti sangat xternilai di sisi-Nya. #sajdah
15. Wallahu A'lam. Moga dapat bertemu di #kultwit #jumaat akan datang. Selamat hari Jumaat!

Ini kultwit yang pertama. Cadangannya nak jadikan perkongsian mingguan untuk cuti summer ini. Kalau sebelum ni dah ada Qc di Holberry, inilah penggantinya di Malaysia nanti. Nak follow, boleh cari di kotak sebelah. Insya-Allah, moga Allah mudahkan agar dapat beristiqamah.

Musim exam ni la macam-macam movie orang promote. Adoi.
"Mihrab Cinta", "Aku Tidak Bodoh", "Valley of the Wolves"

Popular Posts