Sunday, 6 February 2011

Jom Kultwit #msib

Tiada yang lebih menyeronokkan 
apabila kita berjaya dapat ruang n peluang mempromosikan idea kita

Pernah dengar kultwit? Ha, ni benda best aku nak share. Akhirnya aku dah menjumpai sesuatu yang menarik mengenai twitter setelah sekian lama mencari apa bestnya twitter sedangkan facebook dah ada. Nak senang faham, KULTWIT = KULiah TWITter. Menggunakan Twitter untuk menyampaikan sesuatu kuliah / artikel.

Kali pertama aku jumpa Kultwit ni, tajuknya memang best. #Nikah. Banyak-banyak kali aku ulang baca lantaran bestnya tajuk dan cara penyampaian. Sampai sekarang dah dekat 10 jenis kultwit yang pernah aku jumpa. Bawah ni ada beberapa contoh.


Yang aku perasan, walaupun tajuknya mula-mula nampak berat dan tak best, tapi apabila dikultwitkan, rasa tak bosan pulak bacanya. So, kali ni biar aku (@faqihaqili) buat kultwit mengenai #msib (Melayu Sepakat Islam Berdaulat). Sebenarnya ni kompilasi komen aku dalam group fb gen52kisas mengenai KEMM1511 ni. Tak salahnya kot aku keluarkan komen-komen aku dari group ke sini.

  • so secara ringkasnya: isma melihat perpecahan dalam kalangan Melayu terutamanya melalui blok politik sebagai sesuatu yang boleh membahayakan survival Islam di Malaysia. #msib 
  • Analoginya, kalau kita tak suka sesama ahli keluarga kita berpecah atau bergaduh / buat tak concern pasal masalah yang berlaku yang sedang berlaku pada keluarga kita, macamtulah kita tak nak orang Melayu Islam berpecah / bergaduh / xpeka tentang masalah mereka. #msib 
  • Wallahu A'lam. Pendapat daripada warga Uk yang xkesampaian ke KEMM1511 #msib 
  • KEMM1511 dah lepas dah la Akmal. Sabtu lepas buatnya, kat Utem Melaka. #msib 
  • Anyway, bawah ni reply aku kepada komen di atas. Sebolehnya aku reply ikut kronologi, tapi ada komen korang yang aku sekalikan reply. Hadamkan yer. #msib 
  • Perhatian: Aku bukan ahli Isma pun yer. Ni hasil sangka baik dengan perjuangan Isma :) #msib
  • Bagi Isma, ini persoalan strategik. #msib
  • Alasannya, kita tak boleh nafikan fakta bahawa orang Melayu itu Islam dan mereka adalah bangsa majoriti, 60%. FYI: bangsa lain yg muslim di negara ini hanya sekitar 100,000 lebih sahaja. #msib
  • Adakah kita nak bergantung kepada 100,000 ini atau 16juta manusia yg bergelar Melayu Muslim? Mari kita sama-sama faham fiqh awlawiyyat dan fiqh dakwah di sini. #msib
  • Isma pun tak pernah kata mereka berdakwah atas nama Melayu. Namapun Ikatan Muslimin Malaysia. Dakwah off course la atas nama Islam. #msib
  • Bangsa lain: Mereka ada organisasi lain sebagai platform utama mereka. eg Macma for Cina / Kimma for India. #msib
  • Sebagaimana kita tak perlu rasa descriminated dorang ada NGO n aktiviti tersendiri, mereka pun tak perlu rasa descriminated dengan organisasi n program yang kita ada. #msib
  • Yang penting: kita sepakat dalam membawa agenda Islam. So, tiada soal descrimination di sini. #msib
  • Feeling being descriminated kan tak bagus, especially dalam diri seorang pejuang :) #msib
  • Ridhuan Tee pun tak rasa descriminated, kita yang Melayu feeling lebih-lebih buat apa :) again #msib
  • Analogi II: Sebagaimana slogan "Ukhuwwah teras Kegemilangan" digunapakai, macam tu jugak cara nak faham #msib
  • Kita tak nafikan unsur-unsur lain sebagai teras kegemilangan eg kefahaman, keikhlasan, pengorbanan, tapi kita ingin highlightkan pada ukhuwwah tu. #msib
  • Rasanya "al Fahmu" / ilmu yang jadi unsur nombor satu perlu ditekankan pun tak perlu rasa descriminated, apatah lagi cemburu dengan "ukhuwwah" tu. #msib
  • Analogi III: Tengok nama PAS (Parti Islam SeMalaysia) pulak. #msib
  • Adakah perlu orang Indonesia / Mesir perlu rasa descriminated dengan nama parti ini kerana fokusnya membawa Islam kepada rakyat Malaysia. #msib
  • Dorang tak perlupun, sebab dorang pun ada cara perjuangkan Islam di negara masing-masing. #msib
  • Sebagaimana Pas buat kerjasama dengan organisasi lain satu dunia ni untuk martabatkan Islam, begitu juga Isma membuat kerjasama dengan badan lain untuk tujuan yang sama. #msib
  • Keypoint di sini: FOKUS #msib
  • Allahkan iktiraf kewujudan bangsa banyak-banyak ni. Betul dah tu, Islam tu luas. #msib
  • Ada Melayu / Arab / Cina / India sebagaimana disebut dalam al Hujuraat, 49:13. #msib
  • Jadi tak perlulah kita nak menafikan kepelbagaian yang ada ni dalam memperjuangkan Islam. #msib
  • Baru-baru ni Mursyid Am IM Mesir ada tulis mengenai kebangkitan penduduk Mesir; kelebihan, kedudukan dan peranan yang mereka mainkan. http://bit.ly/i65XrB. #msib
  • Rasanya, tak perlu lah kita nak rasa descriminated dengan tulisan Prof Dr Mohd Badi' ni #msib
  • kerana hakikatnya, yang diceritakan oleh beliau merupakan keagungan / kelebihan yang mereka ada, tanpa menafikan kelebihan yang negara / bangsa lain. #msib
  • Islam tetap punca kemuliaan sesiapapun, baik dia Arab / Melayu etc. Bukankah NAHNU Qaummun A'azzana Allahu BIL ISLAM? #msib
  • Nak lihat hakikat dakwah Rasulullah + sejarah lampau Islam, ni ada 10 sirah berkaitan kat link ni. http://bit.ly/e1fEmq #msib
  • "Seruan memperjuangkan hak-hak Melayu berlandaskan Asobiyyah Jahiliyyah adalah bertentangan dengan aqidah saya." #msib
  • Analogi IV: Sebab Allah ada suruh "Wa Anzir Asyirataka al Aqrabin" [asy Syuara’, 26:214], #msib
  • tak maksud kalau kita fokuskan pada al Aqrabiin / keluarga (bahasa analogi = bangsa) kita tu, kita ketepikan hakikat Islam tu untuk Ammatun Naas. #msib
  • Korang banyak dakwah kat family korang tak? :) #msib
  • "El Ameerah ISMA ade strategi sndiri utk sebarkan Islam..mari bersangka baik! :)" Seronok ada attitude macam ni. #msib
  • Jangan buruk-burukkan perjuangan orang lain sudah la, selagi mana terasnya Islam. #msib
  • Nun di luar sana, masih ramai kawan kita yang belum ada strategi lagi utk sebarkan Islam. #msib
Yang aku rasa puas, aku dah cuba sampaikan mesej #misb tanpa perlu terlibat dengan perselisihan faham yang serius. Ye la, bila apa yang orang katakan semuanya perkara yang betul-betul belaka, maka tak perlu bagi kita nak melaga-lagakan antara perkara betul tu. Kalau orang yang beri komen memang dah stick pada prinsip perjuangan mereka, maka biarlah pembaca senyap yang menilai akhlak dan hujah yang terpapar.

Jom Kultwit!

Tak dikultwitkan pun sebenarnya
Hanya nak cuba guna gaya kultwit dalam penulisan

Popular Posts