Friday, 26 February 2016

Nota Program #MuslimFeminist



Pemerhatian:
- Zara mula dengan terus sebut di mana silapnya feminisme
- Marina keep on agree with Zara. Islam diakui terbaik dalam soal wanita berbanding sistem masyarakat lain
- Alasan feminisme dan Islam cuba digandingkan, hanya kerana infrastruktur, bukannya rangka asas Islam
- Lalu Zara mengajak organisasi Marina kepada "purely an islamic-based system"

Perkara yang sama kita akan ucapkan kepada suara-suara "Liberalism & Islam" di Malaysia. Tidak perlu cherry-picking terhadap Islam, perjuangkan keseluruhannya dengan bangga

--

Nota Peribadi Forum Muslim Feminist


Zara

  • Pejuang feminis selalu guna work at ground untuk gandingkan antara muslim dan feminis
  • Berlaku Cherry picking terhadap ayat quran dan hadis yang menyebelahi mereka
  • Konsep taat / obey pada suami bukan bersifat pemujaan / idolatory seperti taatnya anak kepada ibu, patuhnya rakyat pada undang-undang negara
  • Perkataan sama tidak digunakan dalam alQuran untuk lelaki dan perempuan. Ada penggunaan tidak sama / la yastawi untuk membezakan antara kafir dan muslim
  • Feminisme secara antarabangsa, dilihat membantu full inplementation of westernization - iaitu ke arah secular liberalism. Hanyalah umpan sebagaimana evangelis menggunakan alQuran utk memurtadkan umat Islam
  • Kita tertanya apa sebenarnya model yang feminis mahukan, adakah seperti di UK sini? Yang teruk juga domestic abuse dll
Kenapa saksi, rasul, ulama' lebih memihak kepada lelaki? Tidak nampak persamaan
  • Lian tak guna saksi equivalent tu
  • Commercial transaction yg pelru dua - sbb lelaki byk berniaga
  • Women intellectual capacity. Every position allowed except khalfiah.
  • Women jadi ketua pun tak semestinya improve keadaan wanita. Eg pakistan etc. Legally obliged.
Tp mcm perempuan tak dpt tempat zaman skng?
  • Post colonial mess. Lots of corruption
  • Look bigger picture
Marina
  • Reluctant utk lantik perempuan jadi hakim
  • Perempuan tak boleh jd mb? Islamik ke..
  • Harta sendiri, kahwin, cerai, dinamakan harta spencarian.
  • Hukum islam amended hingga jadi gender neutal
  • Non muslim women gaining more rights, muslimah not
  • Implementation berlaku bias
  • Eg nak kawen lagi satu, kena explain d mahkamah. Skng takde kewajipan explain kemampuan. Guna harta isteri pertama utk feed isteri kedua.
  • Laki beli takaful subjected to faraid. Epf dibahagi mengkut faraid, org lain yg dpt benefit lebih. Ambil rumah, halau isteri keluar.
Zara
  • Bagus hukum Islam tntg harta dlm rumahtangga. Siapa mencari, tak boleh ambil harta isteri, dua ratio satu warisan etc
  • The solution always enforcing the system. Not musawah, equality
  • Kita ada sistem wali dan negara yg menjaga wanita. Tak sepatutnya verlaku. Masalah governance yg boleh berlaku di mana-mana
  • Calling for same values is not a solution. Make it worse
Perlukah women ada kuasa penekan?
  • Tak penting:
  • Gender of person.
  • Political power.
  • Yang penting mufti not questionable. Yang penting ikuti quran dan sunnah. Semuanya akan diraikan. Thats why ulama mendekati pemerintah sgt bahaya.
  • Poligami. Ijut kemampuan dan keselesaan.
  • Americans more prefer to polygmy dan takde formal ikatan
  • Provides its consensual
How do we know its fair? Contohnya wife pertama terpaksa kerja. Tak qawwam.
  • Not because of polygamy, but the accessibility to the court / infrastructure. Bygkan takde rule utk byk hubungan
Infrastructure inilah yg kami perjuangkan.
  • Agree Masalah infrastructure. Tapi nama forum ni muslimfeminist
Label muslimfeminst perlu ada? Kat mana2 ada label. Western feminist. They taylor to malaysia culture. Tak perlu hak undi dan gaji. Cuma poligami. Religion is part of law. Thats why we come. We are not secular. We believe islam and god is just. We attribute them to human being.
  • Dont use islam feminst. Take back your right. Dont conflict them as muslim feminist.
  • "Just have purely islamic law."
  • Look at the history. Bukan islam pun mahukan mahkamah cara Islam. Bukan agama mereka.
  • Baca lagi tentang feminism pada zaman khilafah Usmaniyyah

Popular Posts