Tuesday, 8 September 2015

Pengumuman Perkahwinan


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani | بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh
Jemputan Majlis Perkahwinan Faqih Ahmad Shuhaili dan Zahra' bt Zainurrashid

Dengan penuh syukur dan hormat kami menjemput anda semua ke majlis perkahwinan ini nanti.

Sabtu 19 Sept 2015 (11:30 AM - 3:30 PM)
Perkarangan Surau An Nur Fasa 1D Seri Manjung, Perak
GPS: 4.1984, 100.6749 (http://goo.gl/maps/7rbrL)
----
Manusia mengetahui perasaan mereka terhadap jantina yang berbeza. Hubungan antara lelaki perempuan itu membuatkan saraf dan perasaan mereka bergerak. Perasaan yang berbeza bentuk dan arah antara lelaki dan perempuan itu menggerakkan langkahnya dan mendorong aktivitinya.  
Namun sedikit sekali mereka mengingat tangan kekuasaan Allah yang telah menciptakan pasangan mereka untuk mereka daripada diri mereka itu, dan menganugerahkan perasaan dan rasa cinta itu dalam jiwa mereka. 
Juga menjadikan dalam hubungan itu rasa ketenangan bagi jiwa dan sarafnya, rasa tenang bagi tubuh dan hatinya, memberikan kedamaian bagi kehidupan dan penghidupannya, penghibur bagi ruh dan hatinya serta membuat bahagia lelaki dan wanita. 
Sehingga mereka memahami hikmah Sang Pencipta dalam menjadikan dua pasangan tersebut dalam bentuk yang sesuai bagi satu sama lain. Untuk memenuhi keperluan fitrahnya; hati jiwa, daya fikir dan fizikal. Sehingga mereka mendapat rasa tenang, damai dan tenteram padanya. Kedua-duanya mendapati rasa tenang dan saling melengkapi dalam pertemuan mereka, juga cinta dan kasih sayang. Kerana susunan jiwa, saraf dan fizikal bersifat saling memenuhi keperluan masing-masing terhadap pasangannya. 
Lalu kesatuan serta pertemuan kedua-dua mereka pada akhirnya adalah untuk memulakan kehidupan baru yang tercermin melalui generasi baru. 
Sayyid Qutb, Fi Zilal alQuran, Surah arRuum

Mohon doakan dan berikan nasihat agar rumah tangga yang bakal dibina ini dilimpahi keberkatan, ketenangan dan kasih sayang serta berkekalan hingga ke syurga. 

Terima kasih, wassalam.

Popular Posts