Sunday, 6 March 2011

Lapang Sebelum Sempit


Gunakan kesempatan yang masih diberi, Moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan, Kerna ia takkan kembali


Ightanim Khamsan Qobla Khomsin...
... Faroghaka Qobla Fakhmik ...


Nak hadapi zaman busy untuk sebulan mendatang ni, dah kena apply regulation berkaitan masa sejak dari sekarang.
  • Baca rss news n berita terkini hanya ketika waktu pasif (time tunggu orang, tahan mengantuk time lecture etc)
  • Mengadap fb dan adik beradiknya hanya selepas dah cukupkan bacaan Quran utk hari tersebut
  • Check email yang tak penting hanya sebelum waktu tidur (buat jadi ubat tidur)
  • Siang mesti ada minimum 15 minit tidur untuk stay up buat kerja waktu malam dan pagi
  • Tak boleh tangguh buat revision. Paling minimum, untuk masuk kelas, lesson sebelumnya dah diulangkaji.
  • Hobi menulis dah kena dikurangkan kekerapannya. Kalau sebelum ni tiga hari sekali keluar entri, sekarang mungkin empat


Tu la, dah boleh rasa (perasan) busy tahap gaban sekarang. Kerja di dunia realiti lagi banyak daripada dunia digital dan komputer. Tak cukup masa berada depan laptop sebenarnya.

Menyebabkan aku tabik spring kepada beberapa ikhwah kami dalam team Isma Eropah ni yang walaupun sibuk dalam fasa promosi sekarang nu, dengan event bertimbun, mereka masih boleh cool dan handle satu persatu kerja. Bravo bro! May Allah grant you success here and hereafter. Ameen.

Haarisun ala waqti, ayo!

Popular Posts