Thursday, 30 September 2010

Kompilasi Azan

Bila dah langsung tak dapat dengar azan kat sini, sebab masjidnya yang amat jauh, barulah rasa gelabah. Mulalah nak cari hukum-hakam pasal azan. Alhamdulillah, ini sebahagian yang dijumpai, untuk dikongsikan bersama.

Apa Hukum Melaungkan Azan dan Iqamah?
Secara keseluruhannya , dalam apa jua situasi , adalah disunnahkan untuk melaungkan azan dan iqamah

Kalau dah terlewat?
Apabila kita ingin mengerjakan solat samada di rumah atau di masjid , disunatkan kita untuk melaungkan azan dan iqamah tanpa mengangkat suara dengan kuat

Sebab apa?
Dibimbangi akan mengelirukan msyarakat yang mendengarnya.

Apa faedahnya azan ini?
Apa sahaja yang mendengar azan tersebut samada dikalangan jin , tumbuh-tumbuhan dan sebagainya akan menjadi saksi dihari akhirat nanti.

Apa dalilnya?
Riwayat daripada Abu Sa’id Al-Khudri ra (Rujuk Sahih Bukhari : 609). Al-Hafiz Ibn Hajar berkata : Azan pada solat berseorangan adalah disunatkan walaupun di gurun sahara (padang pasir / tempat yang tiada penghuni) – (Fathu al-Bari , Kitab Azan)
Dan jika datang waktu shalat hendaklah ada salah seorang di antaramu mengumandangkan adzan, kemudian yang paling tua hendaklah menjadi imam. (HR. Al Bukhari)

Tak nak azan, boleh tak?
Ibn Qudamah menjelaskan hukum meninggalkan azan. Hukumnya ialah makruh meninggalkan azan solat lima waktu kerana semua solat Nabi s.a.w. dengan azan dan iqamah, begitu juga solat-solat para imam selepas baginda. 

Kalau tak azan, sah ker solat tu?
Jika solat dilakukan tanpa azan, solat masih sah. [RUJUK : al-Mughni 2/229]

Kalau nak buat jemaah baru bila imam habis solat fardu, perlu azan dan iqamah juga?
Yang sahihnya disisi Syafi’iyyah ialah disunatkan kepada mereka untuk melaungkan azan tanpa mengangkat / mengeraskan suara.

Orang perempuan?
Tidak disyarak melaungkan azan dan iqamah

Apa hadisnya?
Tidak ada azan dan Iqamah bagi wanita. Hadis ini adalah mauquf disisi Al-Baihaqi (1/408)

Kena masukkan jari dalam telinga tak semasa azan?
Sifat ini disebut dalam hadis Abu Juhaifah yang menceritakan cara Bilal melakukan azan. Katanya: "Dan dua jarinya di dua telinganya". Direkod oleh Tirmizi (no: 197)

Toleh ke kanan dan kiri tu pulak, memang perlukah semasa azan?
Merupakan sunnah Rasulullah saw

Ada hadis berkaitan?
Diriwayatkan oleh Abu Juhaifah r.a yang mana dia menyebutkan bahawa dia melihat Bilal bin Rabbah menoleh ke kanan dan ke kiri semasa menyebut Hayya ‘ala as-Solat / Hayya ‘ala al-Falah. (HR Bukhari)

Kenapa?
Asal tujuan Bilal menoleh ke kanan dan ke kiri adalah supaya suara laungan azan tersebut dapat didengari oleh masyarakat Islam pada ketika itu yang berada di sebelah kanan dan sebelah kiri.

Sekarangkan dah ada pembesar suara...
sebahagian Ulama berpendapat tidak perlu lagi dilakukan untuk menoleh ke kanan dan ke kiri. Walaubagaimana pun terdapat juga ulama yang mengatakan bahawa , menoleh ke kanan dan ke kiri perlu dilakukan juga di zaman sekarang atas dasar mengikuti dan mengamalkan setiap Sunnah Rasulullah saw
Selepas Azan, kena buat apa?
Berselawat kepada Nabi Muhammad saw selepas azan adalah sahih dan thabit dari Baginda saw

Hadisnya?
“Sekiranya kamu mendengar muazzin (azan) , maka ikutlah seperti apa yang disebutkan. Kemudian, berselawatlah kamu kepadaku. Maka barangsiapa yang berselawat kepada ku sekali selawat, nescaya Allah swt akan berselawat kepadanya 10 kali.” 
(HR Muslim : 384 , Abu Daud : 523 , Tirmizi : 3614)

Bila dah dengar azan, mesti datang solat berjemaah ker?
Hukumnya pelbagai. Yang paling keras ialah pendapat Imam Ibn Hazm dari madzhab Zahiri, yakni fardhu 'ain kepada yang mendengar azan. Jika dia solat juga di rumahnya, solatnya tidak sah. Yang kurang sikit, hukumnya wajib pergi mesjid tapi jika dia solat juga di rumah solatnya adalah sah. Ini kata madzhab Ahmad dan Ibn Taymiyah. Yang sederhana: dia berdosa jika tak pergi ke musalla tsb, tapi jika sudah didirikan oleh ahli qaryah yang lain, maka dosa itu terangkat kerana hukumnya fardhu kifayah. Ini pendapat madzhab Syafi'iy. Yang ringan: hukumnya sunnat mu'akkad (sunat yg diberatkan). Sebabnya Nabi menyebut kebaikannya 27 kali ganda. Maka dia telah meremehkan sunnah Muhammad saw jika tak pergi.
Pesan Ustaz Hasan al-Banna dalam Risalah Ta'alim. Tanda hidupnya iman dan suatu latihan yang konsisten, ialah seseorang hendaklah segera menyahuti seruan azan dan segera ke mesjid bila saja terdengar seruan adzan. Inilah budaya kaum salaf.

Rujukan: al-ahkam.net

Monday, 27 September 2010

Muhasabah Pertama

Kerana Allah yang kami sembah di sini tetap Allah yang sama
Syaitan dan gengnya di Malaysia, tetap ada networknya di mana-mana

Cikgu BM Kolej kami dah pesan dulu, sebelum pergi belajar oversea, download azan awal-awal di Malaysia. Baru aku tahu kenapa. Masjid memang jauh dari sini, dan dorang tak guna mikrofon macam di Malaysia yang boleh dengar azan berkilometer jauhnya. Alhamdulillah, bermula dua hari lepas akhirnya dapatlah kami mendengar azan berkumandang dalam rumah kami. Tak perlu download susah-susah di rumah Zakwan (yang jadi transit n lepak-lepak kami), tapi kami sendiri yang azan.

So far, saya sebenarnya merindui suasana di Malaysia ketika solat di awal waktu menjadi suatu kemestian. Seminggu di sini, jadual kami hiruk pikuk. Berjalan ke sana sini, urusan pendaftaran yang sibuk menyebabkan waktu solat kami selalu terlewat. Ditambah lagi dengan waktu solat yang entah bila masuknya kerana tak dapat dengar azan. Tetapi, Khamis lepas dah dapat jadual waktu solat dan insya-Allah, kami akan usahakan untuk perbaikan.
(Kalau duduk dengan Yat sini, mesti dah lama kena marah. Huhu)

Peristiwa 25 Sept akan menjadi ingatan. Hikmahnya tetap ada, Tetapi yang kami risau, disiplin masa akan melonggar. Komitmen dengan al Baqarah, 2:238 akan berkurang. Dan hati jadi resah semacam sebab satu kewajipan tak disiap-siapkan. Bagi aku, perkara sebeginilah yang akan mengurangkan semangat dan himmah dalam diri. Lama-lama berjangkitlah sindrom iman yang down. Lalu menjadilah seperti manusia yang ditegur dalam at Taubah, 9:38.

Hai orang-orang yang beriman, apakah sebabnya apabila dikatakan kepada kamu: "Berangkatlah (untuk berperang) pada jalan Allah" kamu merasa berat dan ingin tinggal di tempatmu? Apakah kamu puas dengan kehidupan di dunia sebagai ganti kehidupan di akhirat? padahal kenikmatan hidup di dunia ini (dibandingkan dengan kehidupan) di akhirat hanyalah sedikit.

Nauzubillah. Mudah-mudahan permulaan ini bukan permulaan yang menakutkan. Doakan kami survive sebagai orang kuat dan hebat!


Iqbal, bila nak hidup kat sini? Coordinate la gerakan kami cepat-cepat.

Friday, 24 September 2010

Perang Melawan Allah. Nak?

Tiga kali ulang alik untuk buka akaun. Nice.
Penat juga asyik-asyik  jalan kaki awal2 ni.


Is my accaunt an Islamic one? No.
Can you please make it an Islamic. Yes.
=)
Ramadan dah selesai. Yang dah graduate, sampai sekarang dia langsung tak sedar, sama ada dia telah menepati target yang disasarkan untuk menjadi student-Nya yang bertaqwa, ataupun belum, kerana dia masih lagi perlu terus menjaga reputasinya secara berterusan.

Checklist yang telah dibuat, jangan diberhentikan apabila Ramadan telah selesai. Teruskan. To-do-list yang tidak selesai-selesai, perlu juga dihabiskan dengan semangat tambahan. Entri kali ni hanya nak kongsi tentang to-do-list saya untuk Ramadan yang lepas. List adalah buat sikit-sikit. Alhamdulillah, sebahagiannya dapat diselesaikan dengan jayanya.

Salah satunya nak dapatkan ilmu asas mengenai kewangan Islam. Rujukan saya kebanyakannya daripada ustaz Zaharuddin: artikel di laman web dan rakaman video ceramahnya. Lagipun, ada banyak rakaman siaran di Tanyalah Ustaz, al Kuliyyah tv3 dan tv9 selain majalah dan buku-buku. Jadi la, sementara belum jumpa lagi ustaz untuk belajar depan-depan mata.
Ringkasnya, isu ini bukan isu boleh dipandang ringan, terutamanya bab riba / interest. Imam al Qurthubi pernah menulis mengenainya “Telah ku membuka lembaran-lembaran Kitab Allah dan Sunnah Nabi SAW dan tidak ku dapati (dosa) yang lebih buruk dari Riba, kerana Allah SWT dalam mengistiharkan atau mengizinkan perang ke atasnya” (Al-Jami’ Li Ahkam Al-Quran, Al-Qurtubi, 3/364)

Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat). Dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa, dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa.
[al Baqarah, 2:279]


Macamane boleh tertarik untuk mempelajari tajuk ini, ia bermula dengan TER. Terbuka tv dengan sengaja, lalu tertengok siaran ulangan Tanyalah Ustaz TV9, lalu terduduklah di atas kerusi kerana berminat dengan cara ustaz memberi penerangan. Sebelum ni, memang langsung tak berminat nak baca tentang muamalah dalam Islam ni. Nampak je artikel, terus skip, tak nak baca. Jadi, kepada yang tak pernah berminat nak tau tentang isu ini, pandai-pandailah mencari ter-ter yang sesuai

For me, it needs a kickstart. Really.


Pandanglah duit raya itu betul-betul

Tuesday, 21 September 2010

Musafir Sheffield

Alhamdulillah, akhirnya kami sudah menjejakkan kaki ke bumi England. Dengan suhu sejuk tak terjangka, 7 darjah, baru dapat merasa peluang bercakap dengan mulut keluar wap. Perjalanan kami perlu cepat. Sesampai di London 0535, kami bertujuh perlu segera mengejar gate seterusnya yang akan tutup 0725, ditambah lagi dengan sedikit masalah birokrasi dan adaptasi. Alhamdulillah, naik British Airways yang kiut untuk ke Manchaster, sebelum perlu ke rumah sewa.


Buminya cantik. Dua scene yang sangat biasa dilihat sepanjang perjalanan kami ke Sheffield: Padang berbukit yang menghijau atau bangunan berbatu-bata merah. Naik British Airways memang boleh nampak petak-petak hijau, yang kebanyakannya menjadi tempat gembalaan kambing. Sangat luas, dengan bilangan kambing yang banyak, menyebabkan kami teringat kepada cerita Saidina Umar dengan kambing.

Kisah dari Abdullah bin Dinar, dimana beliau pernah berkata, Aku telah keluar bersama Saidina Umar al-Khattab ke Mekah, tatkala itu turun seorang budak gembala dari atas bukit yang berdekatan dengan kami, Umar pun berkata seakan menguji budak gembala itu.

Hai budak gembala, engkau jualkan saja seekor dari kambing biri-biri ini padaku. Kata budak gembala: Aku adalah hamba kepada tuanku sedangkan kambing-kambing ini adalah kepunyaannya.

Tanya Umar pula: Engkau katakan saja pada tuanmu, kambing itu dimakan serigala. Kata gembala: Kalau begitu dimanakah Allah? Tidakkah Dia Maha Melihat? Mendengar jawapan gembala itu, Saidina Umar menangis tersedu-sedu. Keesokannya, Umar menemui budak gembala itu dan tuannya, lantas membeli dan memerdekakannya. Umar berkata kepada hamba itu : Aku merdekakan engkau di dunia ini dari tuanmu, moga-moga engkau merdeka juga di Akhirat nanti.

Barulah kami dapat merasa dan menghayati lebih mendalam kisah lama ini. Memang itu yang kami fikirkan. Jika kejujuran tiada dalam diri, siapa yang tidak tergerak hati untuk mendapatkan keuntungan sedikit dengan menghilangkan satu dua ekor kambing? Tetapi, budak gembala ini memang menakjubkan, dialognya berkualiti, memaparkan keimanan yang tinggi dalam hati. Kita dan budak sekeliling kita pula bagaimana?

Tuesday, 14 September 2010

Debaran

Tinggal lagi beberapa jam sebelum terbang. Selamat tinggal Malaysia. Perkara yang hanya terbayang dalam kepala aku tak sampai setahun yang lepas, selepas menonton video senior bermain ski ketika Majlis Wida usrah. Walaupun dulu cikgu Sejarah kami pernah kata, "Saya yakin semua yang ada dalam kelas ini akan fly", tapi aku tak pernah rasapun aku akan termasuk dalam orang yang dimaksudkan itu.

Unknown source

Bila orang bertanya pasal persiapan, aku pun tak tau nak jawab macamane. Ada la sikit-sikit barang dah beli, berpandukan guide daripada senior. Walaupun Encik JPA dah bagi RM 1000, rasa macam tak cukup jer. Dua kali keluar shopping, beli dua biji beg, sikit-sikit baju seluar, warm wear, alatulis dan makan minum, habis RM 950. Sikit sangat seribu tu, rasa macam baru RM 10 jer belanja. Timbang dengan weighing scale, ada la tinggal baki 2 kg. Yang ni memang terkejut, sedar-sedar berat dah cukup. Lega pun ada. At least, almost items in the checklist has been finished.

Kadang-kadang terasa preparation aku ni macam orang nak pergi haji. Orang nak pergi haji memang kena sedia as fit as possible. Cukup belanja pergi balik, ada kenderaan, cukup makan minum untuk merantau ke tempat orang. Supaya dapat balik dengan selamat. Walaupun begitu, Allah tetap berikan guide kepada mereka tentang persiapan macamana yang perlu mereka lakukan. Ternyata, persiapan yang paling utama merupakan persiapan ketaqwaan. Sebaik-baik bekal, kata-Nya.

(Musim) haji adalah beberapa bulan yang dimaklumi, barang siapa yang menetapkan niatnya dalam bulan itu akan mengerjakan haji, maka tidak boleh rafats, berbuat fasik dan berbantah-bantahan di dalam masa mengerjakan haji. Dan apa yang kamu kerjakan berupa kebaikan, niscaya Allah mengetahuinya. Berbekallah, dan sesungguhnya sebaik-baik bekal adalah takwa dan bertakwalah kepada-Ku hai orang-orang yang berakal.
[al Baqarah, 2:197]

Soal penting kali ini adalah soal bekalan. Berapa banyak sudah kamu bekal dan sediakan?

Saturday, 11 September 2010

RM10 Itu...

Bukan cerita pasal duit raya
Tapi menyebok di Iftar I-Medik punya cerita

Ayah memang tak berkenan kalau kami bawa kereta orang lain. Takut jadi apa-apa, itu alasannya. Ikutkan sejarah (anbai ma qad sabaq), ada beberapa kemalangan minor yang aku terlibat. Kalau cerita nyaris-nyaris kemalangan pulak memang ada banyak, sehingga menyebabkan aku rasa syukur (as Syukr) tak terhingga kepada Allah yang menjauhkan aku daripada musibah. Mudah-mudahan macamtu lah. Inilah pembayang entri kali ini.

Hari itu, Jumaat, ada beberapa ikhwah Kmb akan ke Iftar I-Medik. Promote last minute, terkejut jugak dapat berbelas orang. Last minute jugak susun transportation, akulah antara orang terpilih untuk membawa kereta. Start kereta, dah merah menyala warning (al Inzar), tanda tak cukup minyak, lalu budak Cardiff belanja petrol. RM10 cukup, bekalan (az Zad) pergi balik Kmb, kata dia.

Sampai di Kmb, bila nak upload barang ikhwah ke sana dalam kereta, baru aku ternampak tong NGV dalam bonet. Aku tersenyum sorang-sorang sebab tadi dah isi petrol. Nice one. Nasib baik tak meletop. Aku pun start justifikasi apa yang berlaku dalam kereta tadi, patutla merah warning tu tak hilang walaupun dah isi minyak, sebab dah ada NGV.

Dengan riang hati, sebab tak perlu cari stesen NGV, perjalanan balik diteruskan, tapi kali ini melalui highway, ada akh yang perlu dihantar ke rumah. Round about kedua untuk ke Ukm, boleh pulak aku tersilap (akhlafu) ambil jalan, maka tersesatlah (ad Dhalal) kami ke arah Seksyen 5. Nak sedapkan cerita, tiba-tiba tekan punya tekan pedal accelerator kereta, dah tak berbunyi engin.

Rasa tak sedap hati, aku terus tukar lane kanan ke kiri, sementara kereta dah nyawa-nyawa ikan tak boleh gerak. Nyaris selamat, walaupun dah kena hon dengan bas. Maka tersadailah kami di tepi jalan tu bertujuh. Kereta dah tak boleh start. Yang best, ada Faqir, kawan yang pernah terkandas semasa iftar setahun lepas, maka bersembanglah kami tentang program tahun lepas.

Dah lambat sangat, kereta kami tak jadi ikut keluar menghantar ikhwah.
Boleh pulak bila dah exit highway, salah ambil jalan ke Ukm

Diagnos punya diagnos, akhirnya barulah ditemui masalah sebenar. Bukan masalah bateri. Bukan masalah tak cukup gas NGV. Rupanya kereta dah habis minyak. In fact, kereta tu bukan sedut NGV, tapi minum petrol. Ringkas cerita, inilah ibroh iftar kali ini. (tak fikriah langsung!)

  • Kena inform parents dulu sebelum bawak kereta orang. Baru berkat perjalanan.
  • Sebelum bawak kereta orang, dapatkan guide dan briefing dulu cara nak handle kereta.
  • Jangan panik apabila benda-benda pelik berlaku.
  • Elak berhentikan kenderaan di jalan gelap. Cari tempat yang cerah.
  • Elakkan tinggal berseorangan / berduaan di jalan yang gelap. Dikhuatiri diserang penyangak jalanan.
  • Don't judge a car by its tong NGV.

Yang best, baru aku tahu nilai RM10 tu. 71.2 km perjalanan. Like this.

Akhi Algebra pun ada macam-macam kisah bila start bermusafir =)

Wednesday, 8 September 2010

Lirik dah Mantap

Lirik dah mantap. 
Kenapa pulak kamu nak menangis?

Sesungguhnya peperangan al-Ahzab tidak merupakan peperangan yang membawa kepada kerugian hartabenda, malah ianya lebih merupakan peperangan saraf, lantaran tidak berlaku satu pertarungan yang hebat namun demikian ianya merupakan perjuangan yang menghasilkan garis penentu, memperlihatkan kekalahan kaum musyrikin, dan apa jua kekuatan bangsa Arab tidak berupaya untuk membenteras kekuatan yang baru muncul di Semenanjung Arab, di tengah-tengah kota Madinah, kerana bangsa Arab tidak berupaya lagi untuk menghimpun satu kekuatan yang kuat sebagaimana usahanya di dalam peristiwa al-Khandak ini.

Lantaran itu Rasulullah telah menegaskan di dalam sabdanya di saat Allah mengundurkan tentera al-Ahzab dengan sabdanya yang bermaksud:
"Sekarang sampai masanya kita yang menyerang mereka bukan mereka yang menyerang kita, dari sini kita akan mara menghancurkan mereka "
Edit daripada: ar Raheeq al Makhtum

Inilah kisahnya di sebalik takbir raya kita. Kisah kekuatan yang diperolehi, sekitar peristiwa peperangan al Ahzab @ Khandaq. Punyalah bersemangat maksudnya, tapi entah mengapa, hati orang kita terlalu sensitif. Entah apa yang ditangisinya


Allah itu Maha Besar, Allah itu Maha Besar, Allah itu Maha Besar,
Tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Allah dan Allah itu Maha Besar,
Allah itu Maha Besar dan segala puji-pujian hanya layak bagi Allah.

Allah itu Maha Besar lagi Teramat Besar, Segala Puji bagi Allah Yang Teramat Banyak,
Maha suci Allah pada waktu pagi dan petang,
Tiada Tuhan melainkan Allah, dan Tidak ada lain yang kami sembah melainkan Dia,
Kami ikhlas kepadaNya (mengikuti ajaran agama Islam) sekalipun dibenci oleh orang-orang kafir,
Tiada Tuhan melainkan Allah Yang Tunggal,
Yang Menepati janjiNya, Yang Menolong hambaNya,
Dan Yang Memuliakan tenteraNya dalam mengalahkan tentera al-Ahzab dengan sendiri (KekuasaanNya),
Tidak ada Tuhan melainkan Allah dan Allah itu Maha Besar,
Allah itu Maha Besar dan segala puji-pujian hanya bagi Allah.

Jom dengar takbir versi lain sket.

Apa-apapun, Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.
Kad Recycle. Hehhe. =)

Sunday, 5 September 2010

Mari Berubah!

Arah dan tujuan kita jangan merubah 
Langkah harus semakin tegap



Kerana Hijrah itu terlalu payah dengan cubaan
Sebab ia disertai kesusahan pelbagai halangan
Sepertimana di Gua Tsur, Baginda dihendap berduaan
Maka seperti itulah perubahan yang kita harapkan pada Ramadan

Tapi usah terlalu dirisaukan hasil dan akibatnya
Bukankah kalimat "Allah bersama kita" yang diperingatkan baginda
Meluluskan ketenangan dan bantuan untuk datang menerpa
Memenangkan Allah melalui tentera yang tiada dilihat kita.

Kerana kalimat Allahlah yang paling ulya
Mengalahkan kalimat kufur yang sufla
Ingatlah, Allah jualah yang Maha Perkasa
lagi Maha Bijaksana

Kerana itu,
Usah kita takut soal perubahan

Kerana perubahan itu suatu kepastian 
Bangkitkan semangat dan rebutlah setiap peluang

Jangan sibuk dengan hal yang tidak penting 
Lenyapkan keraguan
Dan yakinlah bahawa Allah pasti memilih kita 
Untuk mendapatkan kebahagiaan yang hakiki
إِذْ هُمَا فِي الْغَارِ إِذْ يَقُولُ لِصَاحِبِهِ لا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا فَأَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلَيْهِ وَأَيَّدَهُ بِجُنُودٍ لَمْ تَرَوْهَا وَجَعَلَ كَلِمَةَ الَّذِينَ كَفَرُوا السُّفْلَى وَكَلِمَةُ اللَّهِ هِيَ الْعُلْيَا وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
... sedang ia salah seorang dari dua (sahabat) semasa mereka berlindung di dalam gua, ketika ia berkata kepada sahabatnya: "Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita". Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya. Dan Allah menjadikan seruan (syirik) orang-orang kafir terkebawah (kalah dengan sehina-hinanya), dan Kalimah Allah (Islam) ialah yang tertinggi (selama-lamanya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
[at Taubah, 9:40]

Thursday, 2 September 2010

Cubaan Pertama 5 Kali Solat

Kisah lama, mula-mula nak praktik agama

Apabila masuk bulan Ramadan, saya pasti teringat peristiwa bersejarah yang berlaku dalam hidup saya. Ketika saya berumur 12 tahun, kira-kira 8 tahun lepas. Pada bulan Ramadan tahun itulah saya mula bersolat fardu secara penuh 5 kali sekali. Entahla, saya tak pasti sama ada umur 12 tahun ni awal ataupun lambat, tapi yang pasti umur ni sebelum sampai umur akil baligh saya. Tak perlu kot bagitau umur berapa.

Terkenang kisah lama, memang solat 5 kali sehari itu berat. Ini soal disiplin diri kita dengan Allah setiap hari. Nak mengelat mencari helah dengan mak ayah saya, memang banyak peluang, walaupun sesekali terkantoi (adoi). Bersyukur juga kepada Allah sebab mendapat mak ayah yang asyik sabar dengan trick-tak-nak-solat saya. 

Waktu tu, selalu jugak bila fikirkan tentang solat ketika itu, berdebar jantung ni. 5 kali solat 1 hari. Kalau 30 hari, 150 solat kena buat. Kalau setahun, dah dekat 2000 kali kena solat. Boleh ker aku solat sampai banyak tu.

Dan biasalah, 30 hari percubaan bulan Ramadan dulu tu memang susah, walaupun itulah masa paling senang ketika godaan syaitan tak banyak. Masuk waktu asar, bila dah rasa penat tak makan, plus terpaksa mendaki tangga masjid daerah untuk solat jemaah di tingkat atas, memang jiwa kacau, hati dah berulang kali memberontak. 

Memang banyak kali rasa tak nak solat tu datang, sebab dia berat, tapi saya fikir, biarlah saya buat rekod Ramadan ni, cubaan pertama saya solat 5 waktu straight paling banyak. Akhirnya saya rasa takut tinggalkan walaupun sekali, takut nanti rekod rosak. Kata orang lain pulak "Yang kedua pasti akan sampai kalau yang pertama dah datang". Alhamdulillah, cubaan pertama inilah yang menjadi.

Kisah orang zaman sekarang, semakin ramai yang kita temui tidak bersolat penuh 5 kali sehari. Solat subuh terkadang terus ditinggalkan bila dah bangun lambat, walaupun pernah juga Rasulullah terlewat bangun sehingga matahari terbit. Solat Zuhur sengaja dilupakan bila dah penat balik kelas. Makan dan tidur yang diutamakan. Nak kejar main awal petang, tertinggal solat Asar. Solat Isya, bila ditangguhkan sehingga tengah malam, terus lupa dibuat, sedar-sedar dah subuh. Tapi Solat Maghrib, saya masih salute orang Melayu kita, jarang sangat ditinggalkan, dah siap mandi la katakan.

Belum dikira kalau tengah sakit, berapa kerat pulak yang masih sanggup untuk bersolat. Kalau musafir pulak yang ambil masa Asar hingga Isya. Waktu tengah busy tengok match bola, masuk panggung wayang layan movie, busy lepak, shopping dan hang out dengan kawan. Waktu macam inilah teruji, siapakah diri kita.

Kata Yb Nizar dalam ceramah Ramadannya kat sini minggu lepas, orang Malaysia ni, bab puasa yang sekali sebut perintahnya dalam Quran, sangat bersemangat, meriah tv dan penduduknya. Bab solat yang disebut berpuluh-puluh kali dalam Quran tu, buat nohe jer. Nohe ni bahasa orang Perak, lebih kurang maksudnya buat dek, ataupun dono (don't know). Sila rujuk orang Perak untuk sebutan dan nada yang betul.

Malaysia cakap jangan lupa 5 yang ini, berbanding jangan lupa 5 yang tadi

Padahal, cukup jelas dalam hadis [Awwalu Ma Yuhasabu Alaihi-l Abdu Yaum al Qiamati as Solat] perkara pertama yang akan dihisab pada seorang hamba Hari Kiamat nanti ialah solat. Kalau baik, baiklah kesudahannya. Sebab tu risaulah kita dengan fenomena berpuasa, tapi tinggalkan solat. Ayuh bersama upgrade kawan kita yang seumpama ini, biar dia berpuasa, dalam masa yang sama menjaga solatnya. Sebab tu saya suka pesan, ambillah peluang Ramadan ini mulakan tabiat baik anda.

5 Rukun Negara, jangan pula dilupa

Popular Posts