Sunday, 5 December 2010

Winter yang Best

Salji ni rupanya hangat-hangat tahi ayam je
Awal-awal je lebat tahap melampau

Winter = Cuaca sejuk gila = Pukul 3.30 dah gelap = Tak best
"Buat apa la nak mengeluh. Allah dah tentukan macamtu..."

Winter = Siang pendek = Malam Panjang.
"Ni la season yang paling best! Siang pendek = Jom puasa. Malam panjang = Qiam lama-lama."

Musim yang paling bagus bagi orang beriman ialah musim sejuk. Malamnya panjang untuk sesiapa yang ingin bersolat, siangnya pendek bagi sesiapa yang ingin berpuasa
[Hasan al Basri]

Tapi, winter = sejuk. Rasa air sejuk macam ke tulang? Malas betul nak baharui wudhu...
"You just need a little push. Fikirkan ganjaran yang akan dapat untuk menjaga sunnah simple ini. Walaupun it's freezong cold."

Nah, ada tiga contoh reward yang dijanjikan.
إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

”…Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaubat dan mencintai orang-orang yang bersih." 
[al Baqarah, 2:222]

"Sesungguhnya umatku dipanggil pada Hari Kiamat dalam keadaan bercahaya wajah-wajah, tangan-tangan dan kaki-kaki mereka kerana bekas wudhu"
[HR Syaikhan]

“Dari Abu Hurairah, beliau meriwayatkan dari Rasulullah saw, bahawa syaitan mengikut manusia ketika tidur di malam hari, dengan tiga ikatan. Kemudian Rasulullah saw memberitahu cara untuk merungkai ikatan tersebut, dalam sabda Baginda saw: Sekiranya dia (manusia) bangun (dari tidurnya), dan mengingati Allah, bebaslah satu ikatan. Sekiranya dia berwudhu pula, bebaslah satu ikatan lagi, dan sekiranya dia bersolat, bebaslah satu ikatan lagi. Maka dia akan menjadi segar dan baik dirinya. Sekiranya dia tidak melakukannya (berzikir, wudhu, dan bersolat), maka dia akan menjadi buruk dan pemalas. 
[HR al Bukhari]

So, sayang winter tak? Grab this chance!

Popular Posts