Saturday, 11 September 2010

RM10 Itu...

Bukan cerita pasal duit raya
Tapi menyebok di Iftar I-Medik punya cerita

Ayah memang tak berkenan kalau kami bawa kereta orang lain. Takut jadi apa-apa, itu alasannya. Ikutkan sejarah (anbai ma qad sabaq), ada beberapa kemalangan minor yang aku terlibat. Kalau cerita nyaris-nyaris kemalangan pulak memang ada banyak, sehingga menyebabkan aku rasa syukur (as Syukr) tak terhingga kepada Allah yang menjauhkan aku daripada musibah. Mudah-mudahan macamtu lah. Inilah pembayang entri kali ini.

Hari itu, Jumaat, ada beberapa ikhwah Kmb akan ke Iftar I-Medik. Promote last minute, terkejut jugak dapat berbelas orang. Last minute jugak susun transportation, akulah antara orang terpilih untuk membawa kereta. Start kereta, dah merah menyala warning (al Inzar), tanda tak cukup minyak, lalu budak Cardiff belanja petrol. RM10 cukup, bekalan (az Zad) pergi balik Kmb, kata dia.

Sampai di Kmb, bila nak upload barang ikhwah ke sana dalam kereta, baru aku ternampak tong NGV dalam bonet. Aku tersenyum sorang-sorang sebab tadi dah isi petrol. Nice one. Nasib baik tak meletop. Aku pun start justifikasi apa yang berlaku dalam kereta tadi, patutla merah warning tu tak hilang walaupun dah isi minyak, sebab dah ada NGV.

Dengan riang hati, sebab tak perlu cari stesen NGV, perjalanan balik diteruskan, tapi kali ini melalui highway, ada akh yang perlu dihantar ke rumah. Round about kedua untuk ke Ukm, boleh pulak aku tersilap (akhlafu) ambil jalan, maka tersesatlah (ad Dhalal) kami ke arah Seksyen 5. Nak sedapkan cerita, tiba-tiba tekan punya tekan pedal accelerator kereta, dah tak berbunyi engin.

Rasa tak sedap hati, aku terus tukar lane kanan ke kiri, sementara kereta dah nyawa-nyawa ikan tak boleh gerak. Nyaris selamat, walaupun dah kena hon dengan bas. Maka tersadailah kami di tepi jalan tu bertujuh. Kereta dah tak boleh start. Yang best, ada Faqir, kawan yang pernah terkandas semasa iftar setahun lepas, maka bersembanglah kami tentang program tahun lepas.

Dah lambat sangat, kereta kami tak jadi ikut keluar menghantar ikhwah.
Boleh pulak bila dah exit highway, salah ambil jalan ke Ukm

Diagnos punya diagnos, akhirnya barulah ditemui masalah sebenar. Bukan masalah bateri. Bukan masalah tak cukup gas NGV. Rupanya kereta dah habis minyak. In fact, kereta tu bukan sedut NGV, tapi minum petrol. Ringkas cerita, inilah ibroh iftar kali ini. (tak fikriah langsung!)

  • Kena inform parents dulu sebelum bawak kereta orang. Baru berkat perjalanan.
  • Sebelum bawak kereta orang, dapatkan guide dan briefing dulu cara nak handle kereta.
  • Jangan panik apabila benda-benda pelik berlaku.
  • Elak berhentikan kenderaan di jalan gelap. Cari tempat yang cerah.
  • Elakkan tinggal berseorangan / berduaan di jalan yang gelap. Dikhuatiri diserang penyangak jalanan.
  • Don't judge a car by its tong NGV.

Yang best, baru aku tahu nilai RM10 tu. 71.2 km perjalanan. Like this.

Akhi Algebra pun ada macam-macam kisah bila start bermusafir =)

Popular Posts