Thursday, 6 May 2010

Business dan Dakwah

Akhirnya, selesai satu pertiga IB
Doakan yang terbaik untuk kami dalam exam yang masih berbaki ini

Kerana business dan dakwah itu sudah tidak dapat dipisahkan
Maka jangan dibakar kitab-kitab Business and Management Paul Haong itu
Jangan dilupakan teori-teori yang telah diajarkan oleh cikgu-cikgu
Jangan dibuat macam tak pernah tahu ilmu sebegitu

Bized

Kerana
Jika anda hebat dalam business, boleh score 6 atau 7
Anda juga hebat dalam dakwah dan tarbiyyah
Jika anda seorang Faqih yang memahami!

Khiaruhum fi al Jahiliyyah Khiaruhum fi al Islam
Iza Faqahu / Faqihu [HR Bukhari]

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنْجِيكُمْ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ
تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنْفُسِكُمْ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ

Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih? (yaitu) kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahuinya,
[as Saff, 61:10-11]

Siapa yang dah tak nak tengok Buku Paul Haong tu, boleh la bagikan kat aku yer.

Popular Posts