Friday, 19 March 2010

Revision Pure Maths

Sila baca dengan penuh teliti.
Erti selekoh itu akhirnya dapat ku pelajari ketika di sekolah

Anda sedang membawa kereta. Dan anda memang nak cepat sampai ke destinasi. Sampai di selekoh yang bersudut tajam (where θ is between 90° and 270°), apa yang anda buat. Anda memang tahu selekoh yang tajam macm tu dikenali di kalangan pemandu sebagai cabaran. Challenge.

Kalau laju sangat, boleh terbabas. Makan line orang. Ataupun, terlanggar divider. Masalah.
Kalau perlahan sangat, lambat nak sampai destinasi. Orang belakang nanti marah dan horn pulak. Masalah.

Yang sebaiknya, apabila dah sampai selekoh, nak beralih arah, kenala berhati-hati. Cari kelajuan yang sesuai. Tak perlahan sangat, tak laju sangat. Cari nilai pertengahan. Ekstrakan nilai hati-hati. Agar tidak melakukan kesalahan yang silly.

Ini pengajaran yang aku dapat apabila buat soalan Math. Fuhhh..

[IB Nov 03]

Nasib baik sekarang tengah buat revision. Lebih kurang macam main game lumba kereta, ala-ala Need for Speed, langgar divider sampai kereta rosak pun takpe.

Popular Posts