Thursday, 29 October 2009

Hidup Ini Memang Payah

A great man is the one who can inspire others.
Through his silent, he benefits them.

Berusahalah untuk memberi inspirasi.
Jangan lemahkan semangat orang lain.

This is my sem3 themesong.Hahha. Harap2nya suasana jadi lebih ceria.
Hmm...Susah gak hidup kalau jumpa orang yang suka mendesak tanpa memahami kesibukan diri.

xtau nak kreditkan gambar ni kepada siapa. Maaf.

HIDUP INI MEMANG PAYAH - YASIN
Layarkan kehidupan| ke destinasi pilihan| nikmatilah keindahan| yang tak dijanjikan.
Hayatilah keperitan | baru bisa mengertikan | kemanasian, kebesaran | rahsia kebenaran.
Yang tinggal kita mencari | hidupnya tanda misteri | kita tafsirkan | sukar diertikan.
Hidup ini memang payah | kadang gelap kadang cerah | hati ini jika resah | siksa jiwa takkan sudah.
Hidup ini memang payah | ku terima ku berserah | hati ini bila pasrah | yang susah bisa mudah.
ooo
Bersama yang susah | adanya mudah | bersama yang susah | mudah.
Arus deras kehidupan | dikejar dan ditinggalkan | terima yang ditakdirkan | tulus kesyukuran.
Dalam jiwa perperangan | duka resah sendirian | kita dalam pengorbanan | pinta keampunaan.

Monday, 26 October 2009

Jangan TIdur Lambat Sangat!

Ini apa yang saya dapat dari Buku SUPERHEALTH
Gaya Hidup Sehat Rasulullah
Dedicated to My Sis
Hidup Perlu Berdisiplin...

Melatonin
Hormon yang dihasilkan di otak. Tindakannya berlawanan dengan cortisol, mula dihasilkan apabila matahari terbenam, capai peak time pukul 2 – 3 pagi.

Fungsi Melatonin – Antioxidant / immunity / biological clock.
Antioxidant
Dikenali juga sebagai terminal antioxidant. Sekali oxidized, tak boleh reduced dah. Dikenali sebagai antioxidant paling kuat kerana terbukti mampu mengelak kerosakan DNA akibat carcinogen.

Immunity
Menggalak penghasilan sel untuk immunity eg sel darah putih (leukosit, limfosit)

Penjaga Jam Biologi
Tentang solat Tahajud, “Tak jadi masalah kalau nak guna alarm handset / weker / minta tolong dikejutkan. Lebih baik jika “jam” itu telah ada dalam diri kita. Bila dah sampai masanya, automatik kita akan bangun”. Jadi, selalulah tidur pada waktunya, jaga waktu tidur agar sama walaupun pada hari cuti.

Apa Kaitannya?
Melatonin dihasilkan ketika hari mulai gelap. Kehadiran cahaya boleh mengganggu penghasilannya. Lampu kalimantang biasa dah sesuai, cuma cahayanya perlu dikurangkan sikit demi sikit sebab melatonin sedang bertambah sikit demi sikit sampai pukul 2 / 3.

Eg: Tengok tv / laptop waktu malam; cahaya dan electromagnetic wave boleh ganggu penghasilan melatonin. Buktinya, cuba tidur dengan lampu terang menyala, tv terbuka dgn tidur dgn lampu gelap, akan rasa bezanya.

Habit Rasulullah?
Tak suka berbincang selepas solat Isya. [HR Bukhari] Rasulullah xsuka tidur sebelum Isya dan tak suka bersembang kosong selepasnya. [HR Bukhari Muslim] Jangan kamu biarkan api di rumahmu ketika kamu tidur (padamkan). Hikmahnya sama: jimat tenaga dan kesan kepada kesihatan.

Kenapa Qiamullail Sesuai Pada Sepertiga Malam Terakhir?
“Melatonin mencapai puncaknya pada pukul 2 / 3. Setelah puncak, tentu jumlahnya akan terus menurun, ibarat naik ke bukit, perlu tenaga yang lebih dan bebas daripada halangan. Namun, untuk turun, relax je dah cukup untuk sampai ke bawah.

Selain boleh melakukan aktiviti dengan tenang dengan rembesan kortisol, xperlu risau penghasilan melatonin akan terganggu. Tak menghairankan jika belajar pada waktu ini sangat best.”
[Edit daripada SUPER HEALTH, m/s 175]

"Setan mengikat tengkuk salah seorang di antara kamu pada waktu tidur dengan tiga ikatan. Pada setiap ikatan dikatakan, 'Bagimu malam yang panjang, maka tidurlah.' Apabila ia bangun dan ingat kepada Allah, maka lepaslah satu ikatan. Jika ia berwudhu, maka terlepaslah satu ikatan (lagi). Dan, jika ia mengerjakan shalat, maka terlepaslah seluruh ikatannya. Ia memasuki pagi hari dengan tangkas dan segar jiwanya. Jika tidak, maka ia masuk pagi dengan jiwa yang buruk dan malas."
[HR Bukhari Muslim]

Sunday, 25 October 2009

al Bidayah wa an Nihayah

Saya dalam proses membaca terjemahan buku al Bidayah wa an Nihayah, buku Ibn Katsir yang menceritakan sirah zaman khulafaur Rasyidin (yang berlima rupanya).

Satu babak yang saya cuba hayati pembacaannya ialah ketika kemuncak komplot untuk membunuh Saidina Usman. Juga peristiwa susulan selepas Saidina Ali dilantik sebagai khalifah sehinggalah perang Jamal dan Siffin.

Zaman ketika itu merupakan zaman yang penuh dengan fitnah. Sehinggakan sahabat bercita-cita untuk mati sebelum itu lagi, saking fitnah yang dahsyat. Dahsyatnya fitnah tersebut sehinggakan terjadinya peperangan bersaudara sesama para sahabat.

Saya lebih selesa dengan manhaj segelintir sahabat ra yang tidak cuba melibatkan diri dalam fitnah tersebut, sebaliknya mereka mengambil keputusan untuk mengasingkan diri. Cuba untuk sama melibatkan diri bererti mendedahkan diri kepada pelbagai mudarat dan permasalahan.
Begitu juga dengan apa yang berlaku dalam Kmb. Jauh panggang dari api kalau nak bandingkan dengan kisah ketika zaman Usman dan Ali. Orang pelik kenapa saya macam xtau banyak benda. Kerana saya bukanlah orang yang perlu dilibatkan dalam permasalahan ini. Oleh sebab itulah, saya berusaha untuk tidak dilibatkan sama dalam perbezaan dan pertentangan pendapat.

Saya merupakan manusia yang cepat terpengaruh dengan suasana. Sebab itu, saya xsuka menambah masalah dalam hidup saya, dalam hati kecil ini, saya tetap ingin menjadi busy body; nak tau setiap benda yang berlaku. Tapi sebenarnya, memikirkan tentang pelbagai masalah (yang bukan di bawah bidang kuasa saya) akan menyebabkan otak ini cepat letih. Lalu jadilah saya orang yang penat dan selau termenung. Sedikit sebanyak juga akan mempengaruhi mood dan prestasi saya.

Saya cuba berpegang dengan kata-kata baginda saw:
مِنْ حُسْنِ إِسْلاَمِ المَرْءِ تَرْكُهُ مَا لاَ يَعْنِيْهِ
Salah satu kesempurnaan Islam seseorang itu ialah tindakannya meninggalkan perkara yang tiada perkaitan dengannya. [Hadis Hasan]
Bila menceritakan soal perempuan pula, saya kita mereka itu bukannya isteri saya mahupun anak buah / orang bawahan saya, sebab itu saya berpendapat tidak wajar untuk saya membicarakan kelemahan / kesilapan / mereka. Tambahan pula saya dalam keadaan tidak tahupun siapakah antara mereka yang perlu saya percayai.

Sekali lagi, ini pendapat dan pendirian saya. Dan apa yang saya pelajari, perbezaan pendapat merupakan pintu kepada sikap berlapang dada. Saya hormati pandangan anda, dan anda perlu hormati pandangan saya.

Semoga matlamat utama tidak dipengaruhi.

Friday, 23 October 2009

Sports Carnival

Sport Carnival Kmb dah bermula. Di sebalik kegembiraan, MPP is under pressure rupanya. Tshirt xdapat2 lagi. “Apa ni? Cakap Sport Carnival. Baju sukan xdapat2 lagi...” Aiman pun bagitau sebabnya. Kata dia “Politik Waaang” [dengan gaya Najib waktu Perhimpunan Agung Umno]. Aku pun tunjukkan la muka kesian. Huhhu.

Bukan benda ni nak dicakapkan sebenarnya. Isu yang sama naik lagi kali ini. Soal solat maghrib yang akan lewat ditunaikan oleh players.

Macam2 benda dipersoalkan. Boleh tak solat dilambatkandisebabkan sesuatu event? Solat dengan berpeluh2 boleh ker? Solat dengan bau busuk sampai ganggu orang sebeleh boleh x? Dan macam2 lagi. I’m not an ulama yang boleh dipegang fatwa2nya. Hanya pelajar engin E08A. Just an oridinary men, kalau ikut MyFairLady.

Soalan yang paling menarik perhatian aku, jatuh kepada


“Kenapa tak kita biarkan games tu habis lambat? Bila masuk waktu maghrib, sorang azan dan terus solat kat padang. Tak payah nak balik bilik dulu, tak payah sejuk2kan badan dlu, then mandi sampai bersih, pakai smart2, baru gi solat kat surau. Lambat macam tu. Kita kan kena solat di awal waktu?”

Aku berkata, “Wow, nice idea. Salah ker kalau buat macam tu?”

So, apa pandangan anda wahai warga Kmb? Ustaz ustazah Kmb nak komen apa? MPI dulu dah solat kat padang, xkan waktu MPI jer. Kata Now and Then, Here and There. Players plak, setuju ker dengan cadangan ni?

Let’s consider those who are interested.

Kita kena buat kajian dulu, so ulama2, sila2 berikan fatwa anda.

Monday, 19 October 2009

Surat Layang

“Sorry, but you’re not as soleh as what I saw before”

Bayangkan anda ternampak kertas dilipat empat, diselitkan atas meja anda
Bila dibuka, anda terbaca ayat di atas.
Ditulis besar guna dakwat merah.
Dan anda xtahu siapa yang hantar kertas itu.

Ia berjaya menukar mood anda ke mood muhasabah!

Tuesday, 13 October 2009

Cerita Kelas Kami

Kami diajar bahawa syurga itu mahal
Tidak mudah untuk dikejar
Tidak cukup untuk diangan-angankan
Semalam kami lari dari kelas masa Malay
Suka lepak kat LRC atas sambil bersembang2 kedai kopi
Cuaca plak panas hari tu, xsesuai untuk revise Malay
Ikmal pulak jenis yang xsuka panas
(dia mengadu kat Pn Siti Fatimoh minggu lepas)

Entah macamana boleh bercakap pasal syurga
Semua orang nak berkongsi cita-cita dan keinginan mereka

Bukhari kongsi cerita kawan dia pasal pakaian bidadari syurga
Bad pulak nak cerita yang kat syurga ada arak
Siddiq pulak rasa macam xfeel kalau xmabuk lepas minum arak tu
“Ape la ko ni? Dah elok ada kepala otak waras, nak hilangkan pulak?”
Disambut gelak ketawa kami
Azwan mula nak menyebok. Kat syurga nanti boleh hisap rokok puas2. Dia nak fire orang sebenarnya.
Ikmal pulak kena sakat. Kat syurga nanti isteri korang yang akan jadi bidadari. Sume orang mula cakap pasal awek Ikmal.
Dan sume dah terbayang keseronokan dan nikmat syurga.

Aku pulak tersenyum sorang memanjang masa
Bad mengejek nakal
“Ai, senyap je Faqih. Fikir bukan2 la tu...”
“Hoi, mana ade!”
Penduduk Kelas Kami

Yang sebenarnya
Kami diajar bahawa syurga itu mahal
Tidak mudah untuk dikejar
Tidak cukup untuk diangan-angankan

Cerita kami bertujuh
Semoga angan-angan dibuktikan dengan amalan

Muadz nyanyi hadis, lagu Stand Up
قم يا غلام. فأذّن أنّه لا يدخل الجنّة إلّا مؤمن
Tidak masuk syurga kecuali orang beriman.
Tambah ulama, iman itu pulak bukan dengan angan2.

p/s kat rumah kami ada istilah popular pasal syurga ni
Api Syurga. Ade ker?

Monday, 12 October 2009

KMB 09/10

Mengapa emosi yang perlu diutamakan
Mengapa perlu tunduk pada tekanan
Mengapa sangkaan orang yang cuba dijustifikan
Mengapa orang yang xsepatutnya yang kita jadikan rujukan?

Kita anggapnya perkara besar
Rupa-rupanya kecil sahaja
Ingatkan majoriti, rupanya minoriti

Relax2 sudah
Kadang2 kita perlu tidur untuk dapatkan semula kekuatan

Sangkaan kita sangat besar peranannya
Berhati-hatilah dengan sangkaan

“Aku bersama sangkaan hamba-hamba-Ku
Dan Aku bersama hamba-Ku jika dia mengingati-Ku”
[HR Bukhari]

Jika salah, katakan di mana salahnya?
Where’s the black and white?

Thursday, 8 October 2009

Ada Masa Down Jugak

1. Ada orang kata, kita kena ada sasaran amal bila kita tengah down. At least bila down iman tu, xde la terus tertiarap, mutabaah jadi mcm binary number, 101100.

2. Bawah ni contoh sasaran yang dimaksudkan.
3. Naik turun iman tu perkara biasa. Ulama / orang baik, secanggih mana pun ilmu n amal dia, pasti rasa benda ni. Sedangkan Abu Bakar yang imannya mengatasi seluruh penduduk dunia pun pernah merasa lemah, inikan pulak kita. Rujuk cerita Hanzalah mengadu kepada Abu Bakar mengenai kemunafikannya.

4. Bila dah down tu, jangan la pulak melampau2 down. Yang wajib, tetap kena buat, yang haram tetap kena tinggalkan. Sunat dan makruh je yang boleh ditoleransikan.

5. Downnya iman kita tu kadang-kadang disebabkan kita terlalu memaksa diri kita untuk beribadah. Sampai satu tahap, kita terasa kering ibadat kita, jadi bosan dan jemu. Bukan ker ada hadis yang mengatakan Allah itu xpernah jemu, hanya hamba2 macam kita ni jer yang jemu untuk beribadat kepada-Nya.
"Lakukanlah [amalan] menurut kemampuanmu. Karena demi Allah, Allah tidak merasa bosan sehingga kamu sendiri yang bosan. Amalan agama yang paling disukai-Nya ialah apa yang dilakukan oleh pelakunya secara kontinu (terus menerus / berkesinambungan)."
[HR Bukhari]
6. Lagi satu, nak bagitau yang aku suka kat artikel kawan aku sorang ni. Hadam2kan la. Sokongan jangan manis di bibir jer. Perlukan tindakan daripada kawan-kawan yang masih kuat imannya. (Nikmat Allah jugak tu)

Tuesday, 6 October 2009

Kapten Yang Koyak


“Nasib Baik Aku Kapten
Kalau x, dh lama aku koyak”
Kata-kata Akmal semalam, selepas dimodified
Kitorang sembang bertiga dengan Aiman pasal Kasukma yang baru je habis
dan jugak pasal atlet2 Kmb Titans yg balik dgn colour hitam tambahan selepas dapat no 2

Orang kata...
Bila budak Kisas dah jumpa, duduk sama2, assabiah namanya
Aku kata...
Apa salahnya?

Looser, koyak, panas, geram, nak nangis etc
perkataan ni biasa je dorang dua ulang2. Kesian pulak dengarnya

Koyak
Perkataan biasa budak Kmb
Sampai ada sorang ni buat blog, addressnya koyaking
Aku pun xtahu dari siapa datang perkataan ni
Tapi maksudnya lebih kurang sedih tahap gaban dewa giler koT

Koyak
Kalau aku kaitkan dgn iman
Mungkin sesuai dengan down... Iman yang lesu
Sindrom yang biasa berlaku, yg ada kat semua orang
Ulama bijak macam mana sekalipun,
pasti pernah / akan koyak dalam hidupnya
Xda siapa pun boleh mengaku paling suci, holier, maksum
Manusia gak, sama jer macam orang lain.

Cuma, suka kat quote Akmal
“Nasib Baik Aku Kapten
Kalau x, dh lama aku koyak”
Kita perlu merasakan diri kita ini penting dalam sesuatu kumpulan
Andai kita lemah semangat, pasti orang lain akan lemah jugak
Rosak orang bawahan kita, efek negatif situasi kita
Yang pasti, ini memerlukan kita terus tabah, xmudah lemah semangat

Andai Rasulullah juga koyak
Koyak bila kena ambush dalam Perang Hunain
Koyak bila patah gigi dalam Perang Uhud
Koyak bila sahabat xrespond bila disuruh sembelih binatang
Koyak bila dakwah di Taif disambut lontaran batu
...
Entah apa jadi dengan kita hari ini.

Kita juga perlu berfikir perkara yang sama
Andai iman kita down
Kita tanya semula
Wajarkah kita koyak berlebih2an
Sehingga bawa kesan negatif kepada tarbiyyah kita

Kuatkan semangat, dapatkan sokongan
Kerana boleh saja
Allah suka melihat rintihan kita di kala kelesuan yang mengharapkan pertolongan

Saturday, 3 October 2009

4 Jam di P.Jaya Central

1. Hari ni ingatkan nak pergi halaqah kat Putrajaya. Walaupun malas2 nak pergi sebab rasa lagi seronok tidur n relax kat Kmb, terpaksa la jugak gagahkan diri. Dah lama xjumpa ikhwah IP tu.

2. Setan dalam kepala ni xmudah putus asa. Dia suruh tangguhkan pergi sana. Tunggu sampai hujan turun dulu (kebetulan pulak hari ni hujan nak turun), lepas tu buat alasan hujan, so xdapat g halaqah. Nampak syar’e sikit. Tengok2, cuaca terus jadi panas terik. Padan muka. Lewat 15 minit aku keluar Kmb sambil melihat budak Pibians dan IP layan adik2 dorang buat team building kat padang.

3. Sampai Putrajaya Central pukul 10.30 pagi. Telefon ikhwah tu, dia cakap ada kat KL Central lagi, depan monorel. Alamak, kena tunggu 45 minit lagi. Kebetulan pulak bawak laptop, layan kejap. Nasib baik Putrajaya Central (PC) tu kaya dengan plug.

4. Tunggu punya tunggu, rupanya dia tertinggal bas. Kena la tambah lagi 30 minit menunggu. Hati ni tertarik pulak nak sentuh IA Business dalam laptop tu. Alhamdulillah, bertambah lagi sikit modification kat SWOT Analysis. Suasana kat PC tu memang membantu, plus lapang n bersih.
Banyak sangat logo 1 Malaysia kat PC yang aku perasan. Tapi gambar kat atas ni 1Malaysia kat Kmb. Cute btol...

5. Tunggu punya tunggu, ikhwah nak datang tu xkunjung tiba. Dalam hati ingatkan nak solat zuhur jemaah dengan dia, so, tunggu sampai pukul 2. Tup tap pkul 2:28 dia kata xjadi nak datang. Sebab banyak kali terlepas bas (xcukup alert la tu) + alasan2 lain yang aku nampak macam kodi.

6. Hmmm, sangat susah nak terima alasan tu. Tapi apakan daya, dia ada kat KL, aku pulak ada kat Putrajaya. Diam je la aku sambil bercakap dengan tone xsetuju dengan tindakan ikhwah tu.

7. Membiarkan aku tertunggu2 4 jam kat PC memang nampak xberbaloi. Nasib baik aku bawak laptop, ada la dapat modify IA Business. Nasib baik dia ikhwah, lagi la perlu berlapang dada. Husnu Zan tu tahap ukhwah paling rendah. Tapi, siasat hal sebenarnya penting gak, nombor 2 la kot.

8. Apa pun, aku tetap berharap, walaupun hasil tunggu 4 jam hari ni nampak kosong (resultless), Allah akan menerima usaha yang dah dibuat. Pasti Dia xkan mensia-siakan amalan n usaha hamba-Nya selagi mana niatnya masih xtergelincir
أَنِّي لا أُضِيعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِنْكُمْ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى
... Sesungguhnya Aku tidak menyia-nyiakan amal orang-orang yang beramal di antara kamu, baik laki-laki atau perempuan ...
[ali Imran, 3:195]
9. Dalam mood memujuk diri. Terpaksa menyusahkan diri keluar, tapi hapoh xdapat. Allah itu Adil.

10. Masih tetap bersyukur. Ingatkan kena grounded minggu ni sebab lambat balik asrama + keluar tanpa kebenaran. Tengok2, nama xnaik dalam list. Alhamdulillah, kali ke 3 terlepas. =)

p/s Xsemua benda yang meriah n menyeronokkan tu bagus.

Popular Posts