Saturday, 12 December 2009

Sedia Nak Kahwin

You’ve made my day.

Post kali ni untuk mengucapkan terima kasih tak terhingga kepada sesiapa yang telah wish birthday aku tempoh hari, 29 Nov lepas. Disebabkan busy yang melampau ditambah lagi dengan IA, EE dan exam yang kena diprioritikan, terlambat sikit nak reply dan ucapkan terima kasih ni.

Sampai satu tahap terpaksa reply guna ayat sama untuk setiap sms. Facebook comment n Present plak, aku click kat Like jer. “Faqih Aqili Likes This Post”. Jauh di sudut hati, aku memang hargai setiap ucapan dan doa tersebut. Yang bagi hadiah lagi best. Yang aku pelik kenapa diorang bagi aku makanan ek. Aku ni xcukup besar lagi ker? Lelaki ni, kalau dia menghargai sesuatu, biasanya dia xucapkan melalui mulut dia. Penghargaan bukan dinilai ikut kata-kata, tapi dia akan tunjukkan penghargaan dia melalui tindakan. Ni hipotesis aku. Hehhe.

Begitu jugak kepada sesiapa yang xwish aku pun. Sikit pun hati tak terguris (Alamak, ayat sastera!) Kakak aku ada cakap:
... Ramai yang wish. Aku rasa seronok sangat. Tapi ada gak yang tak wish, tapi aku tak kesah pun sebab tak semestinya kalo orang tu tak wish dia tak sayangkan kita.Ye tak?”
Even ada kawan rapat aku tak wish aku, tapi aku tau diorang sayangkan aku.

Hmm, tahun ke 20 hidup aku ni, terasa dunia teenagers akan meninggalkan aku dengan macam2 kenangan. Yang penting, apa yang telah dilakukan sepanjang hidup atas dunia ni selaku orang yang bergelar sebagai muslim.

Plan aku untuk tahun ke 20? Bila orang tanya, aku jawab without offence: Nak bersedia untuk nikah. Sebelum ni bila orang cerita pasal nikah (esp ikhwah yang suka menyakat2 ni), aku xminat langsung. Apehal la dorang ni kemaruk pasal nikah? Tapi aku raikan kan la gurau senda dorang ni. Ye lar, bukan keperluan lagi, aku rasa. Aku pun pelik apsal la ikhwah ni sikit2 cerita pasal nikah.


Tapi sekarang terasa kena buat persediaan secukupnya bermula sekarang. Nak bersedia, bukan sehari dua. Duit kena cari banyak lagi, ilmu kahwin kena belajar, ilmu pasal perempuan kena tahu, emosi kena sentiasa stabil dll. Yang penting, niat kena betul. Sekarang ni, on the way untuk tamatkan buku Fiqh of Marriage. Nata de Coco pulak akan dimantapkan lagi sales and promotion.

Lastly, mudah-mudahan, usia yang lepas, sekarang dan akan datang dipenuhi dengan keberkatan daripada Allah.
وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالأرْضِ
Jika sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya.
[al Araaf, 7:96]

Popular Posts