Friday, 23 October 2009

Sports Carnival

Sport Carnival Kmb dah bermula. Di sebalik kegembiraan, MPP is under pressure rupanya. Tshirt xdapat2 lagi. “Apa ni? Cakap Sport Carnival. Baju sukan xdapat2 lagi...” Aiman pun bagitau sebabnya. Kata dia “Politik Waaang” [dengan gaya Najib waktu Perhimpunan Agung Umno]. Aku pun tunjukkan la muka kesian. Huhhu.

Bukan benda ni nak dicakapkan sebenarnya. Isu yang sama naik lagi kali ini. Soal solat maghrib yang akan lewat ditunaikan oleh players.

Macam2 benda dipersoalkan. Boleh tak solat dilambatkandisebabkan sesuatu event? Solat dengan berpeluh2 boleh ker? Solat dengan bau busuk sampai ganggu orang sebeleh boleh x? Dan macam2 lagi. I’m not an ulama yang boleh dipegang fatwa2nya. Hanya pelajar engin E08A. Just an oridinary men, kalau ikut MyFairLady.

Soalan yang paling menarik perhatian aku, jatuh kepada


“Kenapa tak kita biarkan games tu habis lambat? Bila masuk waktu maghrib, sorang azan dan terus solat kat padang. Tak payah nak balik bilik dulu, tak payah sejuk2kan badan dlu, then mandi sampai bersih, pakai smart2, baru gi solat kat surau. Lambat macam tu. Kita kan kena solat di awal waktu?”

Aku berkata, “Wow, nice idea. Salah ker kalau buat macam tu?”

So, apa pandangan anda wahai warga Kmb? Ustaz ustazah Kmb nak komen apa? MPI dulu dah solat kat padang, xkan waktu MPI jer. Kata Now and Then, Here and There. Players plak, setuju ker dengan cadangan ni?

Let’s consider those who are interested.

Kita kena buat kajian dulu, so ulama2, sila2 berikan fatwa anda.

Popular Posts