Friday, 7 August 2009

Ramadan - Download Links

Analogi yang Entah Dapat Dari Siapa

Bayangkan anda seorang pesakit kronik di wad pembedahan.
Doktor yang merawat anda dah setahun tak membedah.
Doktor ini dengan selambanyer membedah anda,
Tanpa membuat sebarang revision tentang bedah-bedah ni
Dia hanya dengar-dengar sikit apa kawan dia cakap
Dan cuba ingat-ingat apa yang dia tahu setahun lepas
Apabila anda bertanya kepada dia
“Kenapa tak ulangkaji dulu?”
Dia pun menjawab tanpa rasa bersalah
“Ala, bedah ni kejap je pon.
Asalkan nampak ok jer, ok la tu.
Try n error tu kan biasa.”

Inilah analogi kita dengan ramadan.
Ramadan = pesakit
Doktor = Kita
Bedah = Ops Ramadan

Ada orang kata
Ah, banyak kelemahan dalam analogi ni.
Ramadan xsama dengan pesakit la. Tak patut langsung sakit tu disamakan dengan ramadan. Bad connotation.

Aku kata
Ambil la faedah / mesej nak disampaikan

So bawah ni ada e-book. Mari la download sama-sama.
Panduan Ibadah Ramadan
Hukum hakam puasa - al Ahkam

Plus, ada link untuk lagu-lagu Ramadan.
Dah kena mula wujudkan suasana Ramadan sekarang.
Marhaban Ya Ramadan - Haddad Alwi
Harapan Ramadan - Raihan
Ramadan - Ramli Sarip
Ramadan Tiba - Opick
Yang lain, cari sendiri ek.
Kalau nak download, kat youtube belambak. Internet kan luas.
Kalau nak belajar, ilmu tu kan ada di mana-mana. Cari la yang betul.

Popular Posts